MSG Angst?!

Gepubliceerd op 12 november 2024 om 16:49

MSG?!

Mononatriumglutamaat (MSG) is een veel besproken ingrediënt in onze voeding. Mede door sociale media beschouwen velen van ons het als een gevaarlijke stof. Waar komt de angst rond MSG vandaan, en wat klopt er eigenlijk van de beweringen die we erover horen? In dit artikel zet ik de feiten op een rij.

Wat is MSG?

MSG is het zout van glutaminezuur (glutamaat), een aminozuur dat van nature voorkomt in veel voedingsmiddelen, zoals tomaten, kaas, en paddenstoelen, en wordt zelfs door ons lichaam geproduceerd. Het wordt vaak toegevoegd aan gerechten om de hartige smaak, ook wel ‘umami’ genoemd, te versterken. Hoewel MSG al tientallen jaren in voeding wordt gebruikt, blijft het een onderwerp van controverse.

De angst rondom MSG

De angst voor MSG begon in de jaren 1960, na de publicatie van een brief in het New England Journal of Medicine. In deze brief beschreef de briefschrijver een reeks klachten die hij ervaarde na het eten van Chinees voedsel, zoals hoofdpijn, zweten, duizeligheid en druk op de borst. Deze klachten werden al snel gelinkt aan de aanwezigheid van MSG in het voedsel, ondanks het feit dat er geen bewijs was dat MSG de oorzaak was.

Het probleem was daarnaast dat de schrijver in de brief ook andere mogelijke oorzaken noemde, zoals stress en vermoeidheid, maar MSG werd er als enige uitgepikt. Deze bewering werd opgepikt door de media, wat leidde tot een angst voor het ingrediënt.

De angst bleef dus hangen, deels gevoed door de associatie van MSG met Aziatische keukens, wat een basis bood voor racistische stereotypen en angsten. Deze negatieve connotaties zijn dan ook een voorbeeld van sinofobie.

De wetenschap achter MSG

Wat vaak over het hoofd wordt gezien, is dat de symptomen die sommige mensen beschrijven als gevolg van MSG vaak overeenkomen met veelvoorkomende lichamelijke reacties zoals een tekort aan vocht of het consumeren van te veel zout. Symptomen zoals hoofdpijn, duizeligheid en een gevoel van druk op de borst kunnen allemaal het gevolg zijn van uitdroging of een te hoge zoutinname.

Er is geen enkel dubbelblind, gerandomiseerd, gecontroleerd onderzoek dat aantoont dat MSG toxisch is of een verband houdt met chronische ziekten. Sterker nog, MSG is niet iets waar je allergisch voor kunt zijn! Een allergische reactie wordt gemedieerd door een specifiek antilichaam genaamd IgE, maar IgE herkent MSG niet. Dit komt omdat MSG te klein is en niet immunogeen is. Je kunt dus niet allergisch zijn voor MSG.

Zelfs wanneer mensen grote hoeveelheden (5 gram = ver boven de normale dagelijkse inname) consumeerden in gecontroleerde studies, vertoonden ze geen symptomen en keerden hun bloedwaarden binnen enkele uren weer terug naar normaal. MSG wordt snel door het lichaam verwerkt en heeft geen schadelijke effecten op de gezondheid.

Nog één van de misverstanden over MSG is dat het zich zou ophopen in het lichaam, maar dit is ook niet het geval. 90 tot 95% van het glutamaat dat we via onze voeding binnenkrijgen wordt snel gebruikt als brandstof voor het lichaam. De rest wordt gebruikt om eiwitten en andere stoffen op te bouwen die nodig hebben voor verschillende functies in ons lichaam. MSG heeft dus geen negatieve invloed op de gezondheid en er is geen bewijs dat het zich ergens in het lichaam ophoopt.

Waarom zijn we vatbaar voor MSG-misinformatie?

Een groot deel van de misinformatie rond MSG komt voort uit marketing en kapitalisme. Producten zonder MSG worden vaak gepromoot als gezonder of natuurlijker, wat inspeelt op onze wens om ‘pure’ voeding te kiezen. Dit soort branding speelt in op de overtuiging dat chemische namen per definitie slecht zijn, terwijl juist veel van wat we eten chemisch gezien complex is. Ook water is een chemische verbinding 😉.

Het is volkomen begrijpelijk dat mensen bezorgd zijn over wat ze eten, vooral in een tijd waarin we steeds meer leren over de impact van voeding op de gezondheid. Maar het is belangrijk om te beseffen dat niet alles wat onbekend klinkt of als ‘chemisch’ wordt gepresenteerd, per definitie slecht is. Kritisch denken is waardevol, maar dat betekent niet dat we alles wat we horen automatisch moeten wantrouwen.

De angst voor MSG is zo een goed voorbeeld van hoe een combinatie van marketing, misinformatie en culturele vooroordelen kan leiden tot onterecht wantrouwen tegenover een veilig en veelgebruikt ingrediënt en natuurlijk voorkomende stof.

Conclusie

De beweringen over de schadelijkheid van mononatriumglutamaat zijn ongegrond. Door met een open en geïnformeerde blik naar voeding en gezondheid te kijken, kunnen we weloverwogen keuzes maken die gebaseerd zijn op feiten in plaats van angst. Laten we stoppen met het demoniseren van ingrediënten op basis van misinformatie en beginnen met het maken van keuzes die zowel goed voor ons lichaam als voor onze samenleving zijn.

 

Bronnen

Freeman, M. (2006). Reconsidering the effects of monosodium glutamate: A literature review. Journal Of The American Academy Of Nurse Practitioners, 18(10), 482–486. https://doi.org/10.1111/j.1745-7599.2006.00160.x

Geha, R. S., Beiser, A., Ren, C., Patterson, R., Greenberger, P. A., Grammer, L. C., Ditto, A. M., Harris, K. E., Shaughnessy, M. A., Yarnold, P. R., Corren, J., & Saxon, A. (2000). Multicenter, double-blind, placebo-controlled, multiple-challenge evaluation of reported reactions to monosodium glutamate. Journal Of Allergy And Clinical Immunology, 106(5), 973–980. https://doi.org/10.1067/mai.2000.110794

Geha, R. S., Ren, C., Beiser, A., Patterson, R., Greenberger, P. A., Grammer, L. C., Ditto, A. M., Harris, K. E., Shaughnessy, M. A., Yarnold, P. R., Corren, J., & Saxon, A. (2000). Review of Alleged Reaction to Monosodium Glutamate and Outcome of a Multicenter Double-Blind Placebo-Controlled Study. Journal Of Nutrition, 130(4), 1058S-1062S. https://doi.org/10.1093/jn/130.4.1058s

Prawirohardjono, W., Dwiprahasto, I., Astuti, I., Hadiwandowo, S., Kristin, E., Muhammad, M., & Kelly, M. F. (2000). The Administration to Indonesians of Monosodium L-Glutamate in Indonesian Foods: An Assessment of Adverse Reactions in a Randomized Double-Blind, Crossover, Placebo-Controlled Study. Journal Of Nutrition, 130(4), 1074S-1076S. https://doi.org/10.1093/jn/130.4.1074s

Tarasoff, L., & Kelly, M. (1993). Monosodium L-glutamate: A double-blind study and review. Food And Chemical Toxicology, 31(12), 1019–1035. https://doi.org/10.1016/0278-6915(93)90012-n

Williams, A. N., & Woessner, K. M. (2009). Monosodium glutamate ‘allergy’: menace or myth? Clinical & Experimental Allergy, 39(5), 640–646. https://doi.org/10.1111/j.1365-2222.2009.03221.x

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.