Binnen al het leed dat ons laat-kapitalistische systeem veroorzaakt, is ook altijd hoop te vinden. We realiseren ons meer en meer dat de weg naar een eerlijkere wereld begint bij gemeenschapsvorming. Kapitalisme is gebouwd op winst en groei en houdt geen rekening met de al bestaande ongelijkheid dat het vervolgens in stand houdt. Het heeft bizarre welvaart gecreëerd voor sommigen, maar ook ongelijkheid extreem vergroot, natuurlijke hulpbronnen uitgeput en de sociale cohesie verzwakt.
Gemeenschap betekent samenwerken, delen en zorgen voor elkaar. Het is het creëren van ruimtes waar mensen samenkomen om te leren, te groeien en te floreren zonder winst als doel. Gemeenschap geeft ons het gevoel van verbondenheid...dat we deel uitmaken van iets groters.
Activisme kan soms ongemakkelijk en confronterend zijn om verschillende redenen:
- Verandering is bedreigend: Activisme heeft tot doel bestaande systemen en overtuigingen uit te dagen en te veranderen. Mensen zijn vaak terughoudend om te veranderen, zelfs als het in hun eigen belang is omdat het iets is dat ze niet kennen.
- Het confronteert privilege: Activisme kan bevoorrechte individuen confronteren met hun eigen privilege en de ongelijkheden in de samenleving. Dit kan leiden tot gevoelens van schuld, defensiviteit of ongemak.
- Het stelt moeilijke vragen: Activisme stelt vaak kritische vragen over complexe kwesties zoals racisme, seksisme, milieuvervuiling en economische ongelijkheid. Vooral wanneer dit raakt aan privileges kan het voor sommigen weerstand oproepen.
Het is belangrijk om te erkennen dat deze gevoelens van ongemak en confrontatie in het kader van activisme begrijpelijk en zelfs noodzakelijk zijn:
- Groeikansen: Ongemak kan leiden tot persoonlijke groei en bewustwording. Het daagt ons uit om kritisch na te denken!
- Verandering vereist ongemak: Het doorbreken van de status-quo en het streven naar rechtvaardigheid en gelijkheid vereist ongemak. Het is vaak een teken dat er verandering gaande is.
- Betrokkenheid: Ongemak kan mensen aansporen om betrokken te raken bij activisme en zich in te zetten voor positieve verandering.
Om met dit ongemak om te gaan, kun je proberen te:
- Luisteren: Sta open voor nieuwe perspectieven en probeer te begrijpen waarom bepaalde kwesties ongemakkelijk voor je zijn.
- Zelfreflectie: Neem de tijd om je eigen vooroordelen en privileges te overdenken. Dit kan helpen om ongemakkelijke gevoelens te verminderen.
- Praten: Praat met medestanders en activisten om je gevoelens te delen en steun te vinden.
- Actie ondernemen: Ongemak kan verminderen als je actief betrokken raakt bij activisme en bijdraagt aan positieve verandering.
Onthoud dat ongemak een normaal onderdeel is van groeien en veranderen, dat het oké is.